Overspisning kan være mange ting. For nogle sker det en gang i mellem. For andre fylder tanker om mad og behovet for at overspise, så meget at de næsten føler de lever et dobbeltliv.  Andre igen, har måske en decideret spiseforstyrrelse i form af BED(tvangsoverspisning). Fælles for alle former for overspisning er, at det medfører stor følelsesmæssig smerte og kan have store personlige omkostninger.

Denne guide kan naturligvis ikke stå alene i behandlingen af en spiseforstyrrelse, men den kan bidrage til en større forståelse af overspisningens mekanisme og den kan hjælpe dig til at stoppe op, og ikke bare hovedløst kaste dig over maden.

Mere om guiden:

Den giver dig 7 konkrete råd du kan anvende til at træde ud af impulsen til at overspise. Tips der giver dig mulighed for at stoppe op og observere det hele lidt udefra.

Guiden er tænkt som en “hjælp til selvhjælp”. Som noget du kan bruge til at støtte dig selv bedst muligt, når du føler behovet for at overspise er ved at tage over. Det er iøvrigt også punkter, jeg på det varmeste kan anbefale du fordyber dig i, løbende. Og uanset hvor på skalaen af overspisning du finder dig selv, så kan denne guide give dig forståelsen af hvad overspisning egentlig drejer sig om.

De 7 punkter kan altså bruges både forebyggende og når du står midt i overspisningen. Det er redskaber du kan bruge til at gå bagom behovet for at overspise. Redskaber du kan bruge til at håndtere overspisningen anderledes. Og jo flere gange du har håndteret din overspisning anderledes – ikke bare hovedløst kastet dig ud i den –  jo mere vil du opleve du har mulighed for at påvirke overspisningens gang.

 

7  tips til at stoppe overspisning 

Tip #1:
  • Overspisning handler aldrig om mad.
    Selvom tanker om mad fylder det meste indeni dig, så er det slet ikke mad det handler om. Når tankerne omkring mad tager til og behovet for at overspise fylder det hele indeni, så er det en god ide at stoppe op og minde dig selv om, at det egentlig ikke er maden der er “problemet”. Din indre lykke og indre ro, vil du aldrig kunne finde ved at overspise eller ved at kontrollere din mad. Det er noget du har bildt dig selv ind. Og for at bryde den illusion, må du til at tro på noget andet.
    Sig derfor til dig selv “det drejer sig om noget andet”
Tip #2
  • Følelserne bag din overspisning.
    Dine tanker om mad, dit behov for at kontrollere din mad og tanken om at din krop er roden til alle dine problemer handler om følelser! Der er altid en bagvedliggende følelsesmæssig årsag til dit behov og din impuls til at overspise. Følelser du forsøger at håndtere, flygte fra, dulme eller indfri, ved at proppe dig med mad. Er du ked af det? Bange? Bekymret? Føler du dig utilstrækkelig? Med din bevidsthed om dine egentlige følelser, får du mulighed for at tage hånd om dem på en mere hensigtsmæssig måde, end ved at bruge maden.
    Spørg derfor dig selv “hvad føler jeg lige nu?”.
Tip #3
  • Hvad siger din krop?
    Tag din krop med på råd. Det gør du ved at mærke efter i din krop. Hvad har du egentlig brug for lige nu?  Er du overhovedet i kontakt med din krop eller overhører du dens signaler? Er det fysisk eller følelsesmæssig sult du mærker? Er du  træt? Har du uro i din krop?  Når du kan mærke hvad din krop har brug for, kan du bedre opfylde det behov og ikke blot forsøge at opfylde det med mad.
    Spørg derfor dig  selv “hvad mærker jeg lige nu?” 
Tip #4
  • Mere vil have mere!
    Din hjerne er en “sucker” efter søde sager og fed mad. Jo mere jo bedre.Lykkehormonerne i din hjerne har en fest, hver gang du fylder din krop med den slags. På den måde, kan man sige at mere avler mere. At for hver gang du har overspist i sød og fed mad, så skriger din hjerne på en endnu større fest næste gang.
    Overvej derfor om du kan finde sundere alternativer at overspise i, mens du arbejder med årsagen bag.
Tip #5
  • Værdien af rutiner.
    Efter en overspisning vil man som oftest kompensere ved at spise mindre i tiden efter. Hvis du faster eller springer måltider over, så vil du få en endnu større belønningsfølelse når du så spiser næste gang. Mange som overspiser, springer måltider over i løbet af dagen, for så at give los når de kommer hjem bag lukkede døre. Forskning viser at efter en faste (kortere eller længere tid), så udløses der endnu større mængder dopamin(“lykkehormon”) i hjernen når man så spiser. Det betyder at sådan et spisemønster,  er med til at holde dig fast i følelsen af, at kun maden kan give dig tryghed og at det er der, der er rart.
    Hav derfor gode rutiner omkring din mad.  
Tip #6
  • Drop alt eller intet tankegangen.
    Som overspiser er det ofte den sort-hvide tankegang der dominerer. Problemet med denne måde at forholde sig til livet og til maden på,er at det er dømt til at gå galt. På et tidspunkt “ryger du i”.  Hvilket kun medfører yderligere selvstraf, mindreværd og behov for kontrol. Derfor sættes endnu strengere mål og krav til  dig selv næste gang, indtil du så “ryger i” igen. Det er om noget, et mønster der holder dig godt og grundigt fast i overspisningen. Prøv i stedet at være mere blid ved dig selv, drop restriktionerne, tænk “både og” og tilgiv dig selv når du har overspist!
    Vær derfor blid og omsorgsfuld overfor dig selv!
Tip #7
  • Bryd tabuet.                                                                                                         Det er altid en god ide at fortælle andre om din overspisning. på den måde bryder du dit tavshedsløfte overfor spiseforstyrrelsen. Du fortæller den at du vil noget andet! Betro dig til en ven, din læge eller find måske et forum med ligesindede.Et godt sted kunne være Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. Dem finder du her

 

Og husk så, du er god nok – uanset størrelsen på din krop!

Kærligst Diane

 

Hjælp til overspisning.

Er jeg den der kan hjælpe dig til at håndtere din overspisning bedre? Læs herunder, hvad jeg kan tilbyde dig:

Jeg er forfatter til bogen “Lad kroppen vise vejen”. En selvhjælpsbog til kvinder med bulimi eller overspisning. Læs om bogen her

Onlineforløbet “Fra kropshad til kropsfred” lærer dig af aflæse og forstå din overspisning med udgangspunkt i din krop. Læs mere her

Jeg har egen praksis i København, hvor jeg tilbyder individuel behandling og forløb. Læs mere her

 

Er der nogen af punkterne der har været særlig effektive for dig eller som du glæder dig til at prøve af? Del gerne dine erfaringer og tanker under blogindlægget her. Jeg vil blive SÅ glad for at høre fra dig! Din emailadresse bliver ikke offentliggjort og du kan endda kalde dig et andet navn, hvis du ikke vil kunne genkendes ↓