“Jeg hader min krop” er desværre noget flere og flere kan nikke genkendende til. Kropshadet kan komme til udtryk i større eller mindre grad ligesom det kan have forskellige konsekvenser.

Men fælles for os der kender til kropshad er, at det forringer livsglæden og skaber stor følelsesmæssig smerte.  Jeg plejer at sige at når du taler grimt om din krop, taler du grimt om dig selv. Alle de nedværdigende ord og tanker du pisker din krop med, rammer dig følelsesmæssigt.

Din krop, den vil ikke andet end at elskes. Din krop er din. kun din. Så jo før du lærer at være god ved den, rumme den og favne den, jo bedre! Det er min mission at oplyse om kroppens potentiale. Den kan så meget mere end bare være dit “hylster”. Når du lærer at samarbejde med den kan den styrke dig følelsesmæssigt og vise dig vej gennem livet. Din krop er ikke kun et ydre objekt, der skal stå for skud.

Har du en spiseforstyrrelse? “Jeg hader min krop” kan ændres. Se mere her

 

Mange tror fejlagtigt at kropshadet stoppes ved at gå på kur eller på en anden måde ændre den fysiske fremtoning på kroppen. Men det er ikke stedet at starte. Det betyder ikke at det er forkert at ville tage sig bedst muligt ud, men det betyder at så længe du ikke kan rumme og acceptere din krop som den er, så er du fanget i en spiral af utilfredshed og stræben efter altid at optimere.

Forsøger du derfor kun at komme kropshadet til livs ved at ændre på størrelsen på kroppen eller noget andet fysisk, er du altså på hårdt arbejde. Lad os nu gå spadestikket dybere og se på den tilgang til din krop som kan hjælpe dig til en mere varig kropsglæde og accept af din krop.

 

Læs videre for at få mine 8 genveje til at stoppe kropshadet og blive gladere for din krop ↓

Men hvordan går du fra “jeg hader min krop” til “jeg er glad for min krop”?

Det er selvfølgelig et komplekst svar. Og vil igen afhænge af hvor stærkt hadet til din krop det er. Uanset hvordan utilfredsheden og kropshadet kommer til udtryk for dig, så kan min 8 trins guide hjælpe dig på vej. Så “jeg hader min krop” gradvis kan mildnes og ændre sig til “jeg holder af min krop. Min krop er god nok. Jeg accepterer og favner min krop”.

Sæt igang!

 

1. Drop sammenligningen

Vi lever i en tid hvor fokus meget nemt lægges udenfor os selv. Et scroll på telefonen og du ved hvad de andre laver, hvordan de ser ud og måske hvor glade og ovenpå de føler sig. Måske du kender det lille ubehagelig stik, når følelsen af at det de andre har og er, er meget bedre end dig og dit. Ro på!

Du sammenligner nemlig ”bare” alt det du ikke er helt tilfreds med omkring dig selv, med det andre bevidst har valgt at vise frem – altså det de er tilfredse med og glade for. At sammenligne dig med andre er ikke vejen til selvaccept og kropsfred, uanset om det er på de sociale medier eller i gadebilledet.

Derfor: Dyrk din unikhed! Fremhæv det der gør dig til dig. Både uden på, men også indeni. Hvis du følger sider på de sociale medier eller er medlem af forummer, som fodrer utilfredsheden med din krop og får “jeg hader min krop” til at vokse, så overvej om ikke det det vil gavne dig at framelde dem?

 

 2. Vær realistisk 

At være i en krop består af en konkret og en følelsesmæssig dimension. Når utilfredsheden og “jeg hader min krop” fylder, så er det den følelsesmæssige dimension du lytter til. Lytter du til den for længe, vil du kunne begynde at mærke utilfredsheden og selvkritikken i din krop. Det vil sige fysiske sansninger kobles sammen med følelsen af “jeg hader min krop”. Det er bl.a. derfor at du vil kunne ”mærke” kroppen som forkert, for tyk og for alt muligt….

Derfor: Vær realistisk omkring din krop. Hav fokus på det du konkret mærker og sanser i din krop – ikke hvad du synes og mener om den. Det skaber en neutral modpol du kan læne dig op af og det hjælper dig til at skabe en realistisk kropsopfattelse.

 

Skyldes dit kropshad en spiseforstyrrelse kan onlineforløbet fra “kropshad til kropsfred” hjælpe dig med at få den rigtige kontakt til kroppen, så kropshadet mindskes!

 

3. Åben for dine sanser  

Din krop er udstyret med den smukkeste genvej til nydelse og ekstase. Nemlig dine sanser! Når du fanges i “jeg hader min krop” eller hvis udseende er dit primære fokus, ryger du nemt ud af din krop og forholder dig til den udefra. Hvordan ser den ud? Hvad tænker andre?

Men din krop er udstyret til at lade dig mærke og opleve dig selv indefra, via dine sanser. Ved at flytte fokus til dine sanser åbner du også op for en mere nydende måde at være i din krop på. Dét er noget der får kærligheden og værdsættelsen af din krop til at vokse!

Derfor: Skab små sanseoaser hver dag. Det kan være så lidt som et minut. Det vigtige er at du gør det! Luk dine øjne og mærk regnen mod dit ansigt, slut badet med et iskoldt brus og mærk blodet rulle i din krop, giv din kæreste eller veninde et ekstra langt kram og mærk varmen sprede sig i din krop, duft til din kaffe inden du smager på den, gå i svømmehallen og mærk din vægtløshed.

 

 

4. Din krop er en bad ass!

( Pardon my french )                                                                                      

Udseende er ikke alt. Din krop er meget mere end måden den ser ud. At blive for fokuseret på dit udseende kan gøre dig mere udsat for utilfredshed og usikkerhed. Fokuser derfor også på alt det den kan og gør: Dine øjne der ser, din mund der smager, dine ben der går, hjernen der tænker og føler, mave-tarm systemet der fordøjer din mad og fordeler næringsstofferne til hele din krop og dine lunger der trækker vejret. Dét er da fantastisk synes du ikke?! Når du fokuserer på alle de egenskaber din krop har, øger det tilfredsheden og YES-følelsen omkring din krop. Desuden bidrager det til et realistisk og positivt kropsbillede.

Derfor: Fokusér på din krops styrker og egenskaber. Giv den et klap på skulderen, ag den og ros den for alt det den kan og gør dig i stand til!

 

5. Dyrk den lille luksus

Luksus og forkælelse kan være et udtryk for værdsættelse af din krop. Og luksus behøver ikke være dyrt. Det kan være at tage neglelak på, på en regngrå mandag, et dampende fodbad når du kommer træt hjem fra job, lægge en ansigtsmaske mens du lytter til din ynglingsmusik, købe den kaffe eller te du allerhelst vil have, også selvom den er dyrere end de andre. Det kan være at tage et lidt længere bad mens du smører din krop ind i en helt særlig body shampoo. At værne om din krop og give den lidt luksus vækker følelsen af at fortjene og være det værd. En følelse der vil vokse, jo mere du gør det.

Derfor: Giv dig selv luksus i hverdagen. Det kan være så mange små ting. Det vigtige er at være bevidst om at du gør det, for at fortælle din krop at du værdsætter den og plejer den. Den fortjener det – du fortjener det!

 

6. Sundhed skal ikke være en straf

Ofte når vi vil leve sundt, træne eller tabe os er det ud fra følelsen af at skulle forbedre os eller være bedre end vi er, og derfor synes det ofte som en sur pligt. Men du er allerede god nok som du er! Så bliv istedet sundere og bring din krop i balance, fordi det gør dig glad, giver dig mere energi og overskud til at være dig! Og husk så, at en sund krop er en krop i balance. Ikke en krop der proppes, fornægtes eller presses!

Derfor: Husk balancen. Giv plads til ”både og” i stedet for ”enten eller”, det holder alligevel ikke på den lange bane. Og husk, at når du vælger det sunde og opbyggende til din krop, så gør det fordi du tager vare på dig selv ved at give din krop de bedste betingelser – ikke fordi du skal præstere eller se ud på en bestemt måde for at være god nok!

 

 7. Fremhæv det du kan lide 

Det du fokuserer på vil vokse. Så jo mere du fokuserer på det du kan lide ved din krop, jo mere vil du blive bekræftet i at den er god nok og jo gladere for den vil du blive. Din hjerne er nemlig så fint indrettet at det du ”fodrer” den med af tanker og input, jo mere vil den søge at finde præcis dét. Det kaldes perception.

Derfor: Øv dig på dagligt at fremhæve en ting ved din krop som du er glad for. Fordyb dig i detaljerne. Det kan være alt fra dine fingre, din navle, din øjenfarve, dine tænder, dine skønhedspletter, dine ben eller dit hår. Store som små ting. Skriv én ting ned hver dag i en uge. Og bær listen med dig, så du til hver en tid kan minde dig selv om hvad du allerede værdsætter ved din krop. Og husk, at jo mere du fokuserer på det jo mere vil du blive bekræftet i alt det dejlige ved din krop! Dét er da en win win!

 

 8. Sig tak til din krop!

Uanset hvordan din krop ser ud, fortjener den din taknemmelighed! Dit bankende hjerte er et mirakel. Husk igen på at det du fokuserer på, vokser. Jo mere du takker din krop jo mere vil den samarbejde med dig og jo mere vil du kunne hvile i den.

Derfor: Sig tak til din krop for at give dig adgang til den smukke gave livet er!

 

 

Har du en spiseforstyrrelse eller et forstyrret forhold til mad og krop, kan mit onlineforløb “Fra kropshad til kropsfred” lære dig at stoppe kropshadet og være i kroppen igen. Læs mere her