Kropsopfattelse og kropsbillede: hvad er det egentlig og hvad betydning har det for dit forhold til din krop? Betyder det overhovedet noget for tilfredsheden med din krop og glæden ved den? Det korte svar er JA for søren. Det lange svar kommer her. Læs med og bliv klogere på hvad kropsopfattelse og kropsbillede egentlig er for en størrelse og hvorfor det er vigtigt at forholde sig til, hvis ønsket er at kunne føle dig hjemme og tilrette i din krop.

Har du en spiseforstyrrelse? Få onlinehjælp med det samme her
Hvad er kropsopfattelse?

 

Det er måden du oplever og opfatter din krop. Men måden du oplever og mærker din krop, består af mere end øjet der ser. Det er slet ikke så enkelt endda. Det består nemlig af  konkret sansning men også af de følelser og tanker, du har forbundet med din krop. Optimalt er det, når der er nogenlunde balance imellem de to. Det konkrete og følelsesmæssige kropslige univers. For er der balance, vil måden du oplever og opfatter din krop have et konkret og realistisk fundament og dermed være mere stabilt.

Men vi kvinder er ofte rigtig gode til at fokusere på følelserne og tankerne omkring vores krop. Og jo mere vi fokuserer på dem, jo mere omskiftelig og negativ en kropsopfattelse har vi. Så har du problemer med at acceptere din krop eller skifter måden du har det i din krop meget, så fylder følelser og tankerne omkring din krop, højst sandsynligt alt for meget.

Og din kropsopfattelse – altså måden du oplever og opfatter din krop – er tæt forbundet med dit kropsbillede. Både dit indre kropsbillede. Det du ser for dig med lukkede øjne. Og dit ydre kropsbillede, som er det du ser, når du kigger dig selv i spejlet.

 

Din kropsopfattelse og dit kropsbillede har ikke nødvendigvis hold i virkeligheden.

 

Faktisk er det sådan at jo længere væk fra din krop du kommer, jo mere urealistisk bliver din kropsopfattelse. Og jo mindre konkret kontakt til din krop du har, jo mere påvirkelig og ustabil er din kropsopfattelse.

Istedet bliver det følelserne og tankerne, der får lov at afgøre måden du opfatter og oplever din krop. Og det bliver følelserne og tankerne der afgør hvad dine øjne ser i spejlet.

Jo mindre konkret kontakt til din krop du har, jo mere optaget bliver du også af andre. Hvad tænker de om mig? Er hun pænere end mig? Tyndere end mig? Dygtigere end mig? Tanker som forstørrer usikkerheden og utilfredsheden… og tanker som igen påvirker oplevelsen og opfattelsen af din krop.

Den gode nyhed?

Kropsopfattelsen og kropsbilledet er ikke en statisk størrelse.

 

De kan ændres. Du kan arbejde dig frem til en realistisk og konkret kropsopfattelse og en kærligt, realistisk kropsbillede. Det som er udgangspunktet for at kærligheden til din krop kan vokse sig større. Forenklet sagt, gælder det om at fokusere mere på den konkrete sansning af kroppen fremfor de følelser  og tanker du har forbundet med den. For nogle er det rimelig nemt, at lave det skifte. For andre er det ikke helt så nemt.

For mange ved ikke hvad de skal gøre af ubehaget der opstår når kroppen mærkes. Så istedet strander de her. Bliver væltet gang på gang, af de selvkritiske tanker om kroppen og måden man ser ud. Jo længere tid du har været opslugt i den følelsesmæssige dimension af din krop, jo flere år utilfredsheden og selvkritikken har domineret din tilgang til din krop, jo mere arbejde vil det selv sagt kræve.

Men at opbygge en konkret og realistisk kontakt til din krop, så der kommer balance imellem de to dimensioner, er muligt. Med en god portion tålmodighed, mod, blidhed og de rette værktøjer.

 

Vidste du at:

 

  • Fylder den følelsesmæssige dimension af din krop for meget, kan du det ene øjeblik være vildt begejstret for din krop og det næste øjeblik være fyldt at lede og væmmelse ved den.
  • Jo mindre i kontakt med din krop du er, jo mere omskiftelig og ustabil er din kropsopfattelse?
  • Din kropsopfattelse og dit kropsbillede ikke nødvendigvis er virkeligt?
  • Din kropsopfattelse påvirker dit humør og dit velbefindende?
  • Din kropsopfattelse og dit kropsbillede også påvirker din adfærd?

 

Ifølge en artikel bragt i Information, har forskning vist at “et negativt billede af ens krop, påvirker både kvinders selvtillid på arbejdspladsen, i skolen og i intime relationer. Forskningen er foretaget på en gruppe med 49.000 kvinder, så det taler sit tydelige sprog.

 

Du kan ikke tale dig til en realistiskt kropsopfattelse

 

Du kan forstå nok så meget med hovedet. Du kan sige nok så mange gange, min krop er pæn, min krop er pæn, min krop er pæn. Men det er ikke nok. At opbygge en konkret kropsopfattelse og et realistisk kropsbillede, forudsætter at du sætter din krop i spil.

Du skal undersøge hvordan de to dimensioner kommer til udtryk for dig og finde ud af, hvilken dimension der er dominerende og dermed afgør din kropsopfattelse og dit kropsbillede. Herudfra kan du gradvis tage de nødvendige skridt, for at bringe balance. Og med den rigtige forståelse af din krop og den rigtige kontakt til den, vil du vide hvad du skal gøre af ubehaget og de kritiske tanker som ellers forsøger at holde dig fast i en bestemt måde at se og opfatte din krop på.

Spørg dig selv om følgende:

Hvordan vil du beskrive din kropsopfattelse og dit kropsbillede? Positivt, negativt eller neutralt? Stabilt eller omskifteligt? Hvor optaget er du af dit udseende og størrelsen på din krop? Hvor stor betydning har det for dit overordnede velbefindende, dit humør og glæde ved livet?

 

Har du en fornemmelse af at følelserne og tankerne omkring din krop fylder for meget, så øv dig på følgende:

 

  1. Fokusér på det du fysisk mærker i din krop.
  2. Vurdér din krop mindre – du behøver ikke synes og mene noget om den, hele tiden.
  3. Fokusér på din krops styrker og ressourcer.

 

Og husk nu, du er god nok, uanset størrelsen på din krop!

 

Kærligst Diane

 

Vil du have min hjælp til at opbygge en sund kropsopfattelse og et realistisk kropsbillede?

Onlinehjælp:

I mit onlineforløb Fra kropshad til kropsfred, lærer du at skabe den rigtige kontakt til din krop. Du går på opdagelse i de to dimensioner, den konkrete og den følelsesmæssige. Hvordan kommer de til udtryk for dig? Og hvad betydning har de for dit humør og oplevelsen af din krop? Du lærer konkrete, kropslige øvelser til at genskabe den realistiske og konkrete kontakt til din krop, så din kropsopfattelse og dit kropsbillede får mere hold i virkeligheden og bliver mere stabilt.

1:1 hjælp:

Under 1:1 sessioner går vi sammen på opdagelse i dit forhold til din krop. Med mine hænder, aflæser, stimulerer og guider jeg dig til at mærke og forholde dig til din krop, på en ny og mere kærlig og rummelig måde. Læs om mine 1:1 sessioner her.