“Spiseforstyrrelser hjælp mig” tænker du måske. En facitliste kan jeg desværre ikke give dig, for den findes ikke. At sige det, ville være at stikke dig blår i øjnene. For vejen ud af en spiseforstyrrelse er så kompleks at ingen kan give dig en fuldkommen pakkeløsning til at genvinde din frihed. Og vejen ud af spiseforstyrrelsen består altid af flere komponenter. Hjælpen der er brug for vil derfor variere, alt afhængig af hvor i processen du befinder dig. Men selvom svaret til spiseforstyrrelser hjælp vil variere, er der nogle grundlæggende faktorer du  bør tænke ind.

Her er 4 grundpiller som alle er vigtige dele af svaret på nødråbet “spiseforstyrrelser hjælp”

Spiseforstyrrelser hjælp: Følelser

Helt grundlæggende er det altid vigtigt at få hjælp til at komme til bunds i de bagvedliggende følelsesmæssige årsager. Allerede her vil du se, hvorfor der ingen facitliste findes. For det der ligger til grund for spiseforstyrrelsen vil være forskelligt. Nogle har uforløste traumer med sig fra barndommen, for andre er det måske ulykkelig kærlighed der var den udløsende faktor. For andre igen er det måske en grundliggende tvivl på sig selv eller en stærk perfektionisme, der skal arbejdes med. Derfor vil samtaleterapien du har brug for, også være forskellig. Der findes både psykiatere, psykologer og psykoterapeuter med hver deres speciale og tilgang. Kemien mellem jer er også vigtig.

Spiseforstyrrelser hjælp: Kroppen

Måden du mærker og opfatter din krop har stor betydning for hvor meget spiseforstyrrelsen får lov at fylde indeni dig. Du har brug for en konkret kontakt til kroppen for at kunne stå imod spiseforstyrrelsens kritiske stemme. Du har brug for det jeg kalder den rigtige kontakt og den rigtige forståelse af din krop. Har du ikke en god og konkret kontakt til din krop, vil spiseforstyrrelsens følelser og tanker styre både dit humør, din adfærd og hele oplevelsen af din krop og verden omkring dig. Har du ikke en solid og konkret kontakt til din krop vil du overmandes af kropshad og lede ved at mærke din krop. Igen og igen. Med den rigtige kontakt til din krop og den rigtige forståelse af den, lærer du at skelne imellem dig og spiseforstyrrelsen indeni. Hvis tanker lytter du til? Hvem tilhører den selvkritiske stemme? Og hvem skaber ubehaget ved at mærke din krop?  Er det dig eller spiseforstyrrelsen? At arbejde bevidst med udgangspunkt i din krop kan hjælpe dig til igen at blive fortrolig og tryg ved at mærke kroppen.

Spiseforstyrrelser hjælp: Din indstilling

Når du begiver dig ud på rejsen væk fra spiseforstyrrelsen får du brug for både tid, tålmodighed og mod. Spiseforstyrrelsen vil kæmpe med næb og kløer for at blive boende i dig. Derfor vil din tålmodighed blive sat på prøve. At skulle arbejde med de bagvedliggende årsager kræver mod. Mod til at mærke. Mod til at vælge en anden måde at håndtere følelserne på, end ved at gribe ud efter spiseforstyrrelsen. Rejsen fri af spiseforstyrrelsen tager tid, og den vil byde på op- og nedture. Vær derfor blid og omsorgsfuld overfor dig selv!

Spiseforstyrrelser hjælp: Viden er magt!

Formuleringen er måske lidt poppet. Det jeg mener er at jo mere du kan betragte spisefortyrrelsen udefra, jo bedre. Jo flere af dens forklædniger du kender til, jo bedre! Det er spiseforstyrrelsen der får dig til at føle du ikke er god nok. Det er den der får dig til at tro der er noget galt med din krop. Og det er også den der får dig til at tro, at vejen frem er at følge dens regler. Alt sammen holder det dig fast i utilfredsheden med din krop og forestillingen om at spiseforstyrrelsens adfærd er løsningen. Kan du se det? Måske det er svært lige nu, men det er kun fordi du lytter til spiseforstyrrelsen indeni. Alt hvad den siger bliver din lov.

Og sådan er det, indtil du kan betragte den lidt udefra og begynder at stille spørgsmålstegn til den. Så tilbage hvor vi startede: spiseforstyrrelser hjælp! For selvom det tager tid at arbejde dig fri af spiseforstyrrelsen, kan du allerede nu gøre noget for at betragte spiseforstyrrelsen udefra og skelne mellem den og dig. Her skal det derfor handle om 5 af spiseforstyrrelsens helt store løgne. Når du kender til dem får du mulighed for at sige nej til noget af spiseforstyrrelsens magt over dig.

 

Så “spiseforstyrrelser hjælp” here we go!

 

 

Spiseforstyrrelsens løgn #1: Du skal være perfekt

Falsk: Det perfekte findes ikke!

Spiseforstyrrelsens natur er jo at være kritisk og utilfreds med kroppen. Altid.Uanset formen og størrelsen på din krop. Derfor uanset hvor meget du ændrer på din krop, så vil du ALDRIG blive tilfreds med den, så længe det er spiseforstyrrelsen du lytter til. Måske tror du lige nu at alt bliver godt, når du når et bestemt mål. Men tro mig, sådan forholder det sig ikke! Husk på at spiseforstyrrelsen er negativt stemt overfor kroppen og det vil den blive ved med at være, uanset hvor meget du ændrer på den.

Derfor så længe du lytter til spiseforstyrrelsen, når du ikke i mål. Istedet holdes du fast i hamsterhjulet. Der hvor du pisker rundt for at nå til det “perfekte” sted. Den perfekte krop. Det perfekte udseende. Det perfekte hvad som helst.

Så istedet for at jagte noget der ikke findes, mind dig selv om følgende:

Du er god nok! Lige nu, præcis som du er! Uanset formen og størrelsen på din krop!

 

spiseforstyrrelsens løgn #2: Det handler om din krop

Falsk: Der ligger ALTID noget andet bag!

Jeg ved det kan være svært at tro på så længe spiseforstyrrelsen har fat! Men tro mig, at straffe og kontrollere din krop vil aldrig give dig den indre ro du søger. Det vil aldrig være løsningen på dine problemer. Dit overdrevne fokus på din krop dækker nemlig altid over noget andet. At du har svært ved at være i din krop og grunden til at selvhadet forstærker ubehaget ved at være i din krop, skyldes at du er for optaget af følelserne der er forbundet med din krop. Det er IKKE fordi der er noget galt med din krop! Måden du flytter fokus væk fra følelserne forbundet med kroppen, er ved at forstå din krop og skabe den rigtige kontakt til den. Det kan læres!

Når du føler dig slået ud fordi du synes alt er forkert ved din krop, så mind dig selv om at det drejer sig om noget andet. Din krop er ikke problemet!

Sig derfor til dig selv “det drejer sig om noget andet”. 

At minde dig selv om det igen og igen, kan være et af de små spæde skridt som kan hjælpe dig med at gennemskue spiseforstyrrelsens illusion.

 

Spiseforstyrrelsens løgn #3: Det handler om mad

Falsk: Maden er aldrig løsningen!

Uanset om din spiseforstyrrelse får dig til at sulte dig selv, kaste op eller proppe dig med mad til bristepunktet, så er intet af det løsningen. Måske den pågældende adfærd giver dig en umiddelbar ro eller et vanedannende kick, men det fortager sig lige så hurtigt igen. PUF og så er det væk. Det der står tilbage er selvhad, væmmelse og stadig utilfredshed med kroppen. Når al fokus er på maden; på at spise, ikke spise, burde og skulle så er du igen fuldt optaget. Al dit fokus går til maden og spiseforstyrelsens regler, og derfor er der ikke indre overskud og fokus til at gå dybere med de bagvedliggende årsager. Men også fra gang til gang, hvor ritualerne om mad og krop fylder. Her er det en god ide at spørge dig selv; hvad humør er jeg i? Har jeg oplevet noget idag som forstærker mit indre fokus på mad? Hvad nager mig?

Når du fokuserer på maden spørg derfor dig selv: Hvordan har jeg det lige nu? Hvad reagerer jeg på som får mig til at fokusere på maden? Hvad har jeg brug for?

Ved at stille spørgsmålet kan du gradvis lave den bevidste kobling, at maden dækker over noget andet.

 

Spiseforstyrrelsens løgn #4: Jeg skal være bedre end …

Falsk. Vi er alle lige meget værd.

Spiseforstyrrelsen elsker ligesom vores ego, at puste sig op. Det er ikke nok bare “at være”. Nej. Du skal være bedre end, dygtigere end, pænere end, smukkere end. Men også det er en illusion! Vi er alle sammen lige meget værd, alene fordi vi er dem vi er. Dit værd har intet med dit udseende og dine præstationer at gøre. Du fortjener kærlighed, omsorg og glæde alene fordi du er til! Spiseforstyrrelsen ELSKER når du sammenligner dig med andre, for det er rigtig noget der kan få mindreværdet til at blusse op. Og det er igen noget der holder dig fast i spiseforstyrrelsen, fordi du tror du ved at kontrollere din krop og mad kan få følelsen af at være “bedre end”. Igen, skruen uden ende.

Når du sammenligner dig med andre, sig derfor til dig selv: Jeg er god nok. Hun eller han er også god nok. 

For hvorfor sammenligne dig med andre når vi er lige meget værd ik?

 

Spiseforstyrrelsens løgn #5: Jeg kan først når …..

Falsk. Du skal ikke se ud på en bestemt måde for at “kunne” forskellige ting.

At udsætte det du har lyst til indtil spiseforstyrrelsen er tilfreds, får dig til at udsætte for evigt. Og det er igen med til at holde dig fast i længslen efter at kunne deltage i livet og på sigt vil det kun forstørre din indre følelsesmæssige smerte. For når du udsætter, bekræfter du spiseforstyrrelsen i at du ikke fortjener, ikke må eller ikke kan før din krop ser ud på en bestemt måde. Og det er på ingen måder sandheden!!!

Når du udsætter noget du virkelig har lyst til, mind derfor dig selv om at det er spiseforstyrrelsens stemme. Tag evt. en ven eller veninde under armen så du ikke er alene. Tag små skridt og gør det så godt du kan.

 

Det var 5 af spiseforstyrrelsens store løgne. Illusioner og falske forestillinger om du vil. Nu ved du at det ikke er dig, men spiseforstyrrelsen der tænker sådan indeni dig. Mind dig selv om det. Gang på gang. Husk på, jo mere du kan betragte spiseforstyrrelsen udefra, jo bedre! Det er et vigtigt skridt i din søgen på svar til “spiseforstyrrelser hjælp”.

 

♥︎ Diane

 

Vil du igang allerede idag med at skabe den rigtige kontakt til din krop og den rigtige forståelse af den? Så er det muligt i mit “trin for trin” onlineforløb Fra kropshad til kropsfred.

 

Del gerne dine tanker herunder. Jeg vil SÅ gerne høre hvad erfaringer du har og hvilke tanker du gør dig efter at have læst om både de 4 grundpiller og de 5 løgne! Jeg vil blive glad for at høre fra dig! Din emailadresse bliver ikke offentliggjort og du kan nøjes med at skrive dit fornavn.