Overspisning behandling med udgangspunkt i din krop. Hvordan nu det? Bliv klogere på hvorfor og hvordan din krop kan hjælpe dig når det kommer til overspisning og behandling deraf.

Når det kommer til behandling af overspisning, kommer du ikke udenom en form for samtaleterapi med fokus på de følelser som for dig er forbundet med din overspisning. Måske du har gamle uforløste minder og oplevelser du har brug for hjælp til at få bearbejdet. Eller måske du har brug for hjælp til at få øje på de ubevidste følelser og behov som din overspisning dækker over.

Overspisning findes i mange versioner og grader. Den der er tale om her, er den der påvirker dig følelsesmæssigt og som opleves som ude af din kontrol. Jo længere tid du har lidt af overspisning, jo flere følelser og behov kan overspisningen dække over.

Overspisning behandling kan med fordel gribes an fra flere vinkler

 

Foruden altså at arbejde med den følelsesmæssige del, er der også andre tiltag du kan inddrage i din indsats for at slippe fri af overspisningen. Afhængig af hvor i din proces du er og i hvilken grad du lider af overspisning vil du have brug for en forskellig indsats. Men uanset hvor i processen du befinder dig, kan det at arbejde med din krop være givende når det kommer til “overspisning behandling”- sammenhængen.

Så hvad er det lige din krop kan i denne sammenhæng? Jo ser du, din krop kan faktisk hjælpe dig på flere måder. Når du lærer at samarbejde med din krop, vil det styrke dig følelsesmæssigt. Og tager du højde for fysiologien og biokemien i dit indre, er der yderligere tiltag du kan gøre for at mindske din overspisning.

Overspisning behandling: Den indre fysiologi og biokemi:
 • Manglende måltider.

  Mange der lider af overspisning har en tendens til bl.a. at springe morgenmaden over. Andre igen, spiser så lidt som muligt i løbet af dagen hvor der er andre omkring dem, fordi det er skamfuldt at blive set på, mens man spiser. Men at springe måltider over kan være en dårlig ide, i forsøget på at stoppe din overspisning. Fordi: Dit blodsukker bliver ustabilt hvilket i sig selv gør at kroppen kalder på mad. Og gerne den letoptagelige søde og fede slags. Derfor:  Få 3 gode varierende hovedmåltider bestående af blodsukkervenlig kost: grove kulhydrater, grøntsager, protein og sunde fedtstoffer.

 • Manglende måltider og dopamin: 

  Ovennævnte mønster med at udsætte og springe måltider over, kan på endnu en måde bidrage til at holde dig fast i overspisningen. Forskning foretaget på en gruppe mænd og kvinder med BED, viser at jo længere tid du faster (springer måltider over), jo større udløsning af belønningshormonet dopamin sker der i din hjerne. Det betyder at jo større velvære og belønning vil du opleve når du spiser. Dopamin er i forvejen kendt som en medspillende faktor når det kommer til andre former for afhængighed såsom alkoholisme og afhængighed af f.eks. spil og sex. Og i de senere år, er man altså begyndt at forske i dets betydning i forhold til overspisning også. Derfor: Spring ikke dine hovedmåltider over. Og lad dem stadig bestå af blodsukkervenlig kost. Dvs. Grove kulhydrater, grøntsager, protein og sunde fedtstoffer.

 • Ensidig kost:

  Er din kost meget ensidig, kan du med tiden komme til at mangle vigtige vitaminer og mineraler. Dette kan også være med til at fastholde dig i overspisningen. Fordi: Din krop vil skrige på mad i forsøget på at få dækket det den mangler. Mangel på visse vitaminer og mineraler, kan desuden påvirker din sindstilstand. Derfor: Overvej at tale med din læge om dette emne eller opsøg anden professionel vejledning omkring det.

 

 

Overspisning behandling: krop og følelser:

 

 • Du er din krop, du ikke bare har en krop.

  Det betyder at når du ikke kan have din krop, kan du ikke have dig selv. Det betyder at når du væmmes ved din krop, væmmes du ved dig selv. Og når du på den måde lever i afstand til din krop, lever du i afstand til dig selv. Det skaber følelsesmæssigt kaos og indre smerte. Noget der kan udløse en overspisning, gang på gang. Ved at få den rigtige kontakt til din krop, kan du forbinde dig med dig selv igen og bedre stoppe den del af  din overspisning.

 • Følelser og tanker holder dig fast!

  Når du skaber den rigtige kontakt til din krop, vil du lære hvordan mange af tankerne og følelserne fastholder dig i overspisningen. Din krop består af en konkret og en følelsesmæssig dimension. Sidstnævnte fylder alt for meget når overspisningen har fat, og derfor skal du lære at få den til at fylde mindre. Når den fylder mindre bliver du mere følelsesmæssigt stabil. Med andre ord, du vil kunne mindske dine følelsesmæssige udsving og dertilhørende overspisninger.

 • Få øje på dine følelser via din krop.

  Med den rigtige kontakt til din krop og den rigtige forståelse af den, kan du nemmere få øje på hvilke følelser og behov der er i spil hos dig. Både de underliggende følelser og behov, men også dem der er i spil når overspisningen står på. Hvordan er kontakten til din krop når tanker om maden fylder? Hvordan er kontakten til din krop når du kl. 16 står ved slikhylden i netto og bare have et eller andet? Hvordan er kontakten til din krop når selvhadet og utilfredsheden fylder indeni? Kender du ikke svaret, er det følelserne og tankerne der styrer dig!

 • Rum din følelser.

  Med den rigtige kontakt til din krop får du nemmere ved at håndtere og rumme dine følelser og tanker. Når du har den konkrete kontakt til din krop har du et fast holdepunkt, også selvom følelserne rumsterer indeni. Ved på samme tid at være bevidst om den konkrete sansning af din krop, får du med din krop et “hylster” at rumme dine følelser i.

 • Stop selvhadet.

  Uden den konkrete kontakt til din krop, forstærkes væmmelsen og utilfredsheden med den. Dels fordi kroppen vil opleves større end den er. Men også fordi når kroppen ikke mærkes, overtager følelserne og tankerne og så er det dem du “mærker”. Det er derfor der kan være så meget ubehag forbundet med at sanse og mærke din krop.

 • Mærk dine egentlige behov.

  Jo bedre i kontakt med din krop du er, jo mere vil du kunne mærke dine egentlige behov. Hvad har du brug for fysisk? Er du f.eks. træt? Har du haft for travlt i en periode og har brug for en fridag? Har du forstoppelse? Som igen påvirker dit humør og fornemmelsen i din krop? Hvad har du brug for følelsesmæssigt? Er du ked af det? Føler du dig alene? Har du brug for en der lytter til dig? Er du fyldt op af indtryk og trænger allermest til ro omkring dig?

 

Din krop kan blive din ven og din styrke! Lær at samarbejde med den og du vil stå stærkere på din vej væk fra overspisningen!

♥︎ Diane

 

Overspisning behandling med udgangspunkt i din krop, sådan kan jeg hjælpe dig:

 

Jeg tilbyder 1:1 behandlingsforløb på min klinik i indre København. Derudover har jeg skrevet selvhjælpsbogen Lad kroppen vise vejen, til dig med overspisning og bulimi. Da jeg ved, ikke alle har råd til et længerevarende forløb eller mulighed for at komme til København, har jeg udviklet et dybdegående 6 ugers onlineforløb. Her får du vist trin for trin, hvad du selv kan gøre for skabe den rigtige kontakt til din krop og den rigtige forståelse af den. I onlineforløbet får du fundamentet i de kropsterapeutiske redskaber på plads. Det præcis samme fundament, som  dem i 1:1 forløb, tages igennem.

 

Vil du igang med det samme med at skabe den rigtige kontakt til din krop, så er det muligt med onlineforløbet Fra kropshad til kropsfred. Læs mere og tilmeld dig → her. ←